Recept

Glutenvrije satésaus, maar dan zonder pinda | Glutenvrijemarkt.com

Dit recept is gemaakt door Glutenvrijemarkt.com. Lees hieronder hoe je deze Glutenvrije satésaus, maar dan zonder pinda zelf maakt!

 

Satésaus, hoe eet je dat verantwoord?

Vooral tijdens de zomerdagen wordt er veel satésaus genuttigd! lekker dippen met een broodje of kipsaté in dit heerlijke sausje! Gezellig tijdens de barbecue bijvoorbeeld. Helaas is dit een stuk minder gezellig als jij hier niet van mee kan genieten. Stel je voor: je zit heerlijk met vrienden en familie, genietend van de zomerse zon. Je ziet een schaaltje met satésaus staan. De verpakking is al weggegooid dus je hebt geen idee of het glutenvrij is. Bij navraag heeft de gastheer/-vrouw hier niet opgelet. Logisch! want niet iedereen verwacht in zo’n potje dat er gluten of sporen van gluten kunnen bevatten. Je twijfelt of je de kans waagt totdat je jouw lieve buurman heerlijk zit deppen met zijn glutenvolle broodje, overal kruimels! Toch maar niet proberen dus…

 

Jouw eigen satésaus meenemen

Alle gekheid op een stokje. Nu even serieus: Vooral tijdens een barbecue is het belangrijk om goed te communiceren en te controleren! Hier hebben wij al eerder een artikel over geschreven in ons tweede magazine. Lees hier onze blog erover. Om te voorkomen dat bovenstaande doemscenario werkelijkheid wordt, heeft Glutenvrijemarkt.com een recept gemaakt om zelf lekkere glutenvrije satésaus te maken, ook zonder pinda! Samen met onze tips over een geslaagde barbecue en het voorkomen van kruisbesmetting en dit heerlijke ‘veilige’ recept, kan jouw zomer niet meer stuk! Geniet ervan!

 

Het filmpje

 

 

HET RECEPT

Glutenvrije satésaus, maar dan zonder pinda | Glutenvrijemarkt.com

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten:

  • 200 g. zonnebloempitten
  • Zonnebloemolie
  • Citroensap van ±1 citroen (limoen mag ook)
  • Zout
  • 1 (kleine) ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 300 ml kokosmelk
  • 1 tl sambal
  • 2 – 4 el ketjap
  • 3 – 4 el Zonnatura Zonnestroop
  • 1 mespunt djahé (gember)
  • 1 mespunt laos (galangawortel)
  • 1 mespunt ketoembar (koriander)
  • 1 mespunt djintan (komijn)

Bereidingswijze:

1.  Doe 200 gram zonnebloempitten, 5 eetlepels zonnebloemolie, wat zout en ongeveer 2 eetlepels citroensap in een keukenmachine. Laat de keukenmachine voor 8 tot 10 minuten draaien. (Let op: de temperatuur van de keukenmachine kan behoorlijk oplopen. Misschien moet je hem tussendoor even laten afkoelen.) Na een tijdje zullen de pitten vermalen zijn tot pasta. Als je de pasta nog te dik vindt, kun je er wat extra olie aan toevoegen.

(Je kunt natuurlijk ook gewoon zonnebloempasta uit een potje gebruiken. Deze kunnen alleen vaak sporen van pinda’s, noten en sesam bevatten en zijn dus minder geschikt voor mensen met een allergie voor een van deze ingrediënten. Controleer dus van tevoren de verpakking.)

2.  Fruit de ui en knoflook zachtjes in wat zonnebloemolie. Voeg vervolgens de zonnebloempasta en de kokosmelk toe. Roer dit kort door elkaar heen. Doe nu de kruiden, de ketjap, de sambal, de Zonnatura zonnestroop en het citroensap erbij en meng het tot een smeuïg geheel.

3.  Laat de saus voor ongeveer 2 minuten op het vuur staan. Als je de saus te dik vindt, kun je er nog meer kokosmelk aan toevoegen.

4.  Proef de saus en voeg naar smaak eventueel wat meer zout, citroensap of ketjap toe.

Heb jij zelf een lekker recept die wij moeten uitproberen? Of sta jij graag samen met Miss Glutenvrij in de koken om een tof filmpje te maken? Klik hier om met ons samen te werken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *