Recept

Glutenvrije blini’s met crème fraîche en zalm

Blini’s ik ben er dol op. Het zijn een soort poffertjes/ pannenkoekjes maar een stuk steviger en met meer smaak. De perfecte basis voor een heerlijk hapje.

 

Bij mij in de familie maken we tijdens etentjes regelmatig blini’s, we zijn er allemaal dol op en ze vullen goed.

 

Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat. Ik ben dol op makkelijke en snelle gerechten, maar ik vind het ook leuk echt mijn best te doen op een gerecht en te kiezen voor een uitgebreider recept waar ik geduld voor moet hebben. Deze blini’s gemaakt met boekweitmeel zijn daar een voorbeeld van.

 

Het recept visueel

 

   

 

HET RECEPT

Glutenvrije blini’s met crème fraîche en zalm

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Voor zo’n 30 blini’s

  • 300 ml lauwwarme melk
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels gedroogde gist (Dr. Oetker)
  • 125 gram boekweitmeel (ik gebruikte die van Bioculinair)
  • 60 gram glutenvrij meel (Brot mix van Schär bijvoorbeeld)
  • Snufje zout
  • 2 grote eieren, gesplitst
  • 20 gram gesmolten roomboter, plus extra voor het bakken

 

Let goed op dat je boekweitmeel koopt die gecertificeerd glutenvrij is!

 

Werkwijze

  1. Verwarm de melk even in de magnetron en schenk in een kommetje, roer een theelepel suiker erdoorheen. Strooi de gist bij de melk en mix met een garde tot de gist is opgenomen.
  2. Zeef het boekweitmeel en het glutenvrije meel, het zout en de rest van de suiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Klop de eidooiers door het gistmengsel en schenk dit in het kuiltje van het meelmengsel.
  3. Meng alles goed oor elkaar met een houten lepel met een gat erin. Laat het beslag afgedekt zo’n 50 minuten rusten op een warme plaats (in de buurt van een warme oven bijvoorbeeld) tot het in volume is verdubbeld.
  4. Roer het beslag even om zodat luchtbellen kunnen ontsnappen.
  5. Laat het beslag nog zo’n 25 minuten rusten.
  6. Roer de gesmolten boter door het beslag. Klopt de eiwitten op in een schone kom en vouw ze voorzichtig maar snel door het beslag.
  7. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en doe hierin roomboter. Schep met een juslepel bolletjes in de pan. Bak de blini’s ongeveer een minuut tot je luchtbelletjes ziet ontstaan. Keer om en bak nog zo’n halve minuut tot beide kanten goudbruin zijn.
  8. Je kunt blini’s warm eten, maar koud zijn ze ook heerlijk.

 

Ingrediënten voor garnering

  • Crème fraîche
  • Gerookte zalm
  • Mosterd dille dressing (Ikea)

 

Garnering

  1. Ik belegde mijn koude blini’s met crème fraîche, gerookte zalm en een drupje mosterd dille dressing. Verschillende merken verkopen deze dressing. Die van Ikea is sowieso glutenvrij en past perfect bij de blini.
  2. Smeer een lepel crème fraîche op de blini en leg een stukje gerookte zalm erop, doe hierop een drupje mosterd dille dressing.
  3. Je kunt blini’s met van alles beleggen, met zalm is is maar een voorbeeld. Zoals ik al schreef zijn blini’s de ideale basis voor een heerlijk glutenvrij hapje.
  4. Je kunt blini’s ook goed invirezen.

Kennen jullie blini’s en wat vind je er van?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *