Zoeken
Recept

Zweedse gehaktballen glutenvrij (als IKEA)

Hoe maak je lekkere gehaktballen glutenvrij? Met een goed recept voor gehaktballetjes kan je eindeloos variëren. Als de ingrediënten kloppen in de juiste verhouding en je goede en smeuïge balletjes hebt, kun je dit ten alle tijde inzetten. Het kan met rijst of aardappelen, met zoetzure saus of met tomatensaus…

 

ZWEEDSE BALLETJES

In Zweden heten deze gehaktballetjes Köttbullar. Maar wat maakt deze gehaktballetjes nu specifiek Zweeds? Dat is de toevoeging van piment aan het mengsel én de roomsaus. Als je deze heerlijke balletjes eet met zachte aardappelpuree en een schepje cranberryjam, is het plaatje helemaal compleet. Het smaakt een beetje naar de balletjes van IKEA, maar dan zijn deze gehaktballen glutenvrij natuurlijk!

HET RECEPT

Zweedse gehaktballen glutenvrij (als IKEA)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Dit recept is voor 4 personen, goed voor ongeveer 23 balletjes.

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1  ui, goed fijngehakt
  • 2 teentjes fijngehakte knoflook
  • 3,5 el glutenvrij paneermeel
  • 1 el Heinz ketchup
  • 1,5 el mosterd
  • 1 tl tafelsuiker
  • 1 el knoflookpoeder
  • snufje piment
  • Olijfolie
  • 50 gram roomboter
  • roomsaus:

Bereiding

  1. Meng in een grote kom het gehakt, het ei, de ui en knoflook, paneermeel, ketchup, mosterd en de kruiden tot een gelijkmatig mengsel. Voeg ook een druppeltje olijfolie toe.
  2. Vorm hiermee kleine balletjes.
  3. Neem de helft van het blokje roomboter en smelt deze in een hete braadpan.
  4. Bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin op hoog vuur. Als ze rondom bruin zijn, kan je het vuur wat lager zetten.
  5. Zodra ze gaar zijn, haal je de balletjes uit de pan.
  6. In dezelfde pan smelt je vervolgens de rest van de roomboter. Voeg hieraan de bloem toe. Blijf roeren in de pan tot het mengsel een gouden kleur krijgt.
  7. Voeg vervolgens de bouillon en de melk toe aan de pan en laat dit staan tot de saus iets is ingedikt
  8. Leg de balletjes weer terug in de pan en garneer met de fijngesneden peterselie.

 

Eet smakelijk! Je kan de gehaktballetjes makkelijk invriezen. Maak bijvoorbeeld twee porties en vries hier één van in voor later.

 

 

Ga jij de gehaktballetjes op de Zweedse manier eten met een dotje cranberrysaus, net als bij IKEA? Wij horen graag wat je ervan vond!

 

Maak jij ook gehaktballen glutenvrij? Met een andere heerlijke saus die wij moeten kennen? Laat het ons weten via redactie@missglutenvrij.nl en wij delen graag jouw recept.

 

Bekijk onze andere recepten hier. We plaatsen elke week minstens één nieuw recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *