Recept

Maak glutenvrij platbrood in 5 minuten!

Een snellere lunch bestaat er bijna niet! Dit heerlijke glutenvrije platbrood is echt binnen 5 minuten klaar.  Je gebruikt hiervoor kikkererwtenmeel. Wist je dat dit meel ook gebruikt wordt in het Zuiden van Italië? Hier maken ze de regionale delicatesse: de Farinata. Een soort pannenkoek van kikkererwtenmeel. Ook in Zuid-Frankrijk kan je iets soortgelijks eten: de socca. Je kan dit glutenvrije platbrood ‘droog’ eten, maar het is nog lekkerder om deze te dippen. Een yoghurtdip, roomkaas of aioli passen hier goed bij! Iets romigs dus of iets van (plantaardige) zuivel.

 

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is heel gezond! Rijk aan vezels en eiwitten en een goede bron van allerlei vitamines en mineralen. Een voedzame lunch of tussendoortje dus! Het is ook erg vullend! Je kan het gebruiken in broodmixen bijvoorbeeld. Het heeft een wat uitgesproken smaak, waardoor het het beste past in een hartig recept. Hier een link naar Doves Farm Kikkererwtenmeel 1000 gram.

 

Za’atar

Wat is za’atar? Een groene kruidenmelange uit het Midden-Oosten. Het is kruidig en fris tegelijk. Je kan het gebruiken als ‘dip’ in combi met olijfolie, peper en zout, om je (plat)brood in te dopen. Za’atar is verwant aan oregano. Het is een specifiek kruidenmengsel, maar mocht je dit niet in huis hebben, dan kan je tijm en oregano gebruiken.

 

Yoghurtdip of Labneh

Als je tijd hebt, maak dan een dag van tevoren Labneh! Hierbij wordt (vette) yoghurt in een theedoek boven een kom gehangen voor een hele nacht. Wat er overblijft in de theedoek gebruik je dan, dit is de Labneh. Het is dik en romig en een beetje kazig. Goed nieuws als je niet tegen lactose kunt: dit is hier zo goed als uitgelekt! Labneh is dus lactose arm.

Wij hebben dit vandaag niet gemaakt, maar wel een yoghurtdip gemaakt. Wat zit er in onze dip?

 • Yoghurt
 • Olijfolie Extra Vierge
 • Peper en zout
 • Za’atar (daar is ‘ie weer)
 • Mandarijnpartjes
 • Koriander
 • Granaatappelpitjes

Wat ook goed te gebruiken is in de yoghurtdip, zijn olijven, pistachenoten, munt, honing, geroosterde amandelen of harissa. Probeer wat moois uit!

 

Het filmpje

 

HET RECEPT

Maak glutenvrij platbrood in 5 minuten!

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Bereidingswijze

 1. Meng het meel, zout, bakpoeder en de za’atar door elkaar.
 2. Voeg nu het water toe en de olijfolie en meng met een vork tot het een egaal mengsel wordt. Het beslag is ‘gietbaar’, dus redelijk dun.
 3. Giet het mengsel in een hete (pannenkoeken)pan met olijfolie en bak het op hoog vuur.
 4. Halverwege even keren, en … Klaar! Pas op, want het platbrood wordt snel bruin in de pan. Wacht dus niet te lang.

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt.

Heb je zelf een recept dat je heel graag wilt delen met andere glutenvrije foodies? Stuur hem naar ons! redactie@missglutenvrij.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *