Zoeken
Recept

Glutenvrij brood uit de broodbakmachine

Wij krijgen vaak de vraag of we een goed recept voor glutenvrij brood uit de broodbakmachine weten. We gingen voor je aan de slag en kwamen uit op dit basisrecept. We laten je stap voor stap weten hoe ook jij voortaan je eigen glutenvrije brood uit een broodbakmachine kan eten. Elke dag vers brood klinkt goed nietwaar?

 

Basisrecept

In deze blog vind je een basisrecept voor glutenvrij brood uit de broodbakmachine. Je moet ergens beginnen om ervaring op te doen! Daar leent dit recept zich uitstekend voor. Langzamerhand ga jij de fijne kneepjes van jouw broodbakmachine leren kennen en met elk brood krijg jij meer ervaring en gevoel ervoor. Veel bakplezier!

 

Hoe weet je of het brood goed is gelukt?

Het brood is goed gelukt als het niet meer nat is en hol klinkt. Meestal staat de bovenkant een beetje bollig. Na het afkoelen en bij het aansnijden ziet de binnenkant er mooi droog en luchtig uit. Als het brood toch is ingedeukt kun je de volgende keer minder water toevoegen. Per machine zijn er namelijk wel wat verschillen m.b.t. de hoeveelheid vocht die het glutenvrije brood nodig heeft.

 

Varieer met je ingrediënten

Durf je recept ook aan te passen en gebruik steeds andere smaakmakers. Mix en match met verschillende glutenvrije broodmixen en voeg eens lekker veel zaden of rozijnen aan je deeg toe. Lijnzaad is ook een hele gezonde aanvulling op een glutenvrij dieet. Kies voor een vezelrijk brood zoals deze mix van Finax. Wij maken zelf meestal een bruin brood met zonnebloempitten en sesam. Heerlijk toch!

 

Welke broodbakmix moet je gebruiken?

De wereld van glutenvrije broodmixen is enorm! Wat ga je kiezen? Onze tip: probeer gewoon een paar en kijk welk brood jou goed lukt met jouw broodbakmachine. Er is voor ieder wat wils, hier drie tips:

 1. De glutenvrije volkoren broodmix van Nutrifree: deze broodmix is perfect gedoseerd voor een mooie structuur. De mix is op basis van boekweitmeel en rijstmeel, aangevuld met zetmelen. Dit zorgt voor een luchtig brood dat niet kruimelt. Aanrader! Hier vind je een uitgebreid filmpje over de bereiding van dit brood. 
 2. Glutenvrije Haverbrood Mix van Finax. Dit brood vinden wij een uitblinker qua smaak. Een fool-proof broodmix met een luchtig resultaat. Eventueel kan je additieven toevoegen, zoals pitjes of zaadjes. Let op: dit brood is niet geschikt als je een tarwe-allergie hebt!
 3. Vezelrijke Broodmix van Peak’s. Hou je van zaden en pitten? Dan is deze broodmix leuk om een keer te proberen. Er zitten zonnebloempitjes in en verschillende zaden.

 finax broodmix voor glutenvrij brood uit de broodbakmachine broodmix van Peaks mix per pane voor de broodbakmachine

HET RECEPT

Glutenvrij brood uit de broodbakmachine

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

 • 25 gram gesmolten boter of plantaardige olie
 • 1 tl zout of bakkerszout
 • 1 el honing of andere zoete smaakmaker
 • 350 ml lauw water
 • 400 gram glutenvrije broodmix
 • 1 zakje gedroogde gist *ongeveer 5 gram

Bereidingswijze

 1. Plaats alle ingrediënten zorgvuldig in het bakblik van je broodbakmachine. Begin met alle droge ingrediënten en voeg dan pas de natte toe. Dit is belangrijk!
 2. Start het glutenvrije of korte programma en kijk na ongeveer 2 minuutjes of je het deeg even moet helpen door met een spatel ook de zijkanten aan de bol toe te voegen. Zo krijg je een mooi brood, het oog wil immers ook wat.
 3. Laat de machine zijn werk doen!
 4. Laat het brood na het bakken afkoelen op een rooster.

Op zoek naar nog meer heerlijke glutenvrije broodrecepten? Kijk dan eens hier.

 

Wat is een geschikte broodbakmachine voor glutenvrij brood? Lees deze blog en bekijk wat van onze favorieten. Het merk Panasonic wordt veel gewaardeerd onder de glutenvrije community. Deze broodbakmachine heeft bijvoorbeeld vier glutenvrije opties!

 


 

Dit recept is gemaakt door Emmelou Green van Bakers and Fakers. (I.M. 2022).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *