Hier vind je mijn recept voor Sopaipillas… Knapperig, goudbruin en perfect voor de koudere dagen! Dit Chileense broodje heeft eigenlijk geen Nederlandse variant: ik zou het met niks kunnen vergelijken om het je uit te leggen. Ik heb zo ook nog nooit eerder in Nederland gezien. Zonde, want het is super makkelijk te maken en je hebt maar weinig ingrediรซnten nodig. En… je eet nog groenten ook ๐ Deze glutenvrije en vegan sopaipillas gaan een vast item in jouw glutenvrije recepten-repetoire worden, beloofd!ย
Wat zijn Sopaipillas eigenlijk?
Sopaipillas ย worden gemaakt met gefrituurd deeg. Zeg maar, de Chileense variant van onze Nederlandse oliebollen, maar dan ook weer totaal anders. Het meest kan je ze nog vergelijken met een Surinaamse bara. Maar sopaipillas bestaan voor een groot deel uit pompoen! Dat maakt ze uniek. De pompoen maakt het deeg lekker zacht en voegt een subtiele, zoete smaak toej. Het resultaat? Een heerlijke, knapperige snack die zowel zoet als hartig gegeten kan worden. In Chili kan je ze overal op straat kopen: klassiek streetfood! Hierbij wordt het met van alles belegd en gecombineerd. Een veelzijdig bakseltje dus.
Glutenvrije sopaipillas
De helft van het deeg bestaat uit pompoen. Dit zorgt voor een zachte, smeuรฏge substantie. De andere helft bestaat normaal gesproken uit tarwemeel of zelfrijzend bakmeel. Maar wij gaan dit natuurlijk vervangen door een glutenvrije variant. Dit is geen probleem, want de smeuรฏgheid en de zachtheid heeft de sopaipilla voornamelijk te danken aan de pompoen. Daarom is het technisch gezien niet heel ingewikkeld om glutenvrije sopaipillas te maken, en is dit ook uitermate geschikt voor de beginnende glutenvrije bakker. Jij kan dit!
Zoete of hartige sopaipillas
In Chili worden sopaipillas vaak geserveerd met chancaca, een siroop gemaakt van rietsuiker en kruiden zoals kaneel en sinaasappelschil. Dat geeft echt winter-vibes. Maar dat is niet de enige manier waarop je ze kunt eten!
Ben je meer een fan van hartig? Maak dan een snelle salsa, van bijvoorbeeld tomaat, ui, koriander, citroensap en eventueel wat chilipeper.
Zelf glutenvrije sopaipillas maken
Okรฉ, tijd om zelf aan de slag te gaan. Wat je nodig hebt, is glutenvrij meel, bakpoeder, pompoenpuree en wat zout. Je mengt alles, kneedt het tot een mooi deegje, rolt het uit, en snijdt er cirkels van. Even frituren in zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn en voilร : sopaipillas!
En het mooie is dat je ze zowel warm als koud kunt eten. Als je wat over hebt, kan je ze een dag later gewoon nog eten. En ja, ik heb de restjes de volgende dag als ontbijt gegeten. Even opwarmen in de airfryer en klaar!
Ben je op zoek naar meer glutenvrije recepten? Klik hier!