Recept

Sopaipillas (glutenvrij)

Hier vind je mijn recept voor Sopaipillas… Knapperig, goudbruin en perfect voor de koudere dagen! Dit Chileense broodje heeft eigenlijk geen Nederlandse variant: ik zou het met niks kunnen vergelijken om het je uit te leggen. Ik heb zo ook nog nooit eerder in Nederland gezien. Zonde, want het is super makkelijk te maken en je hebt maar weinig ingrediรซnten nodig. En… je eet nog groenten ook ๐Ÿ™‚ Deze glutenvrije en vegan sopaipillas gaan een vast item in jouw glutenvrije recepten-repetoire worden, beloofd!ย 

 

Wat zijn Sopaipillas eigenlijk?

Sopaipillas ย worden gemaakt met gefrituurd deeg. Zeg maar, de Chileense variant van onze Nederlandse oliebollen, maar dan ook weer totaal anders. Het meest kan je ze nog vergelijken met een Surinaamse bara. Maar sopaipillas bestaan voor een groot deel uit pompoen! Dat maakt ze uniek. De pompoen maakt het deeg lekker zacht en voegt een subtiele, zoete smaak toej. Het resultaat? Een heerlijke, knapperige snack die zowel zoet als hartig gegeten kan worden. In Chili kan je ze overal op straat kopen: klassiek streetfood! Hierbij wordt het met van alles belegd en gecombineerd. Een veelzijdig bakseltje dus.

 

Glutenvrije sopaipillas

De helft van het deeg bestaat uit pompoen. Dit zorgt voor een zachte, smeuรฏge substantie. De andere helft bestaat normaal gesproken uit tarwemeel of zelfrijzend bakmeel. Maar wij gaan dit natuurlijk vervangen door een glutenvrije variant. Dit is geen probleem, want de smeuรฏgheid en de zachtheid heeft de sopaipilla voornamelijk te danken aan de pompoen. Daarom is het technisch gezien niet heel ingewikkeld om glutenvrije sopaipillas te maken, en is dit ook uitermate geschikt voor de beginnende glutenvrije bakker. Jij kan dit!

 

Zoete of hartige sopaipillas

In Chili worden sopaipillas vaak geserveerd met chancaca, een siroop gemaakt van rietsuiker en kruiden zoals kaneel en sinaasappelschil. Dat geeft echt winter-vibes. Maar dat is niet de enige manier waarop je ze kunt eten!

Ben je meer een fan van hartig? Maak dan een snelle salsa, van bijvoorbeeld tomaat, ui, koriander, citroensap en eventueel wat chilipeper.

 

Sopaipillas recept

 

Zelf glutenvrije sopaipillas maken

Okรฉ, tijd om zelf aan de slag te gaan. Wat je nodig hebt, is glutenvrij meel, bakpoeder, pompoenpuree en wat zout. Je mengt alles, kneedt het tot een mooi deegje, rolt het uit, en snijdt er cirkels van. Even frituren in zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn en voilร : sopaipillas!

 

En het mooie is dat je ze zowel warm als koud kunt eten. Als je wat over hebt, kan je ze een dag later gewoon nog eten. En ja, ik heb de restjes de volgende dag als ontbijt gegeten. Even opwarmen in de airfryer en klaar!

Ben je op zoek naar meer glutenvrije recepten? Klik hier!

 

HET RECEPT

Sopaipillas glutenvrij recept

Sopaipillas (glutenvrij)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediรซnten

  • 250 g glutenvrij meel
  • 250 g pompoenpuree
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor door het beslag)
  • 5 g bakpoeder
  • 5 g zout

Benodigdheden

  • frituurpan of een pan met zonnebloemolie

Instructies

  1. Meng het meel met het bakpoeder en het zout. Voeg vervolgens de gepureerde pompoen en de 2 el olie toe. Als het deeg nog te nat is, kan je gerust wat bloem toevoegen. Het hangt een beetje van je pompoenpuree af hoeveel je exact nodig zal hebben. Dit valt de ene keer wat droger uit dan de andere keer.
  2. Kneed goed tot alle ingrediรซnten volledig zijn opgenomen en je een mooi deeg hebt.
  3. Rol het deeg uit met een deegroller tot het een dikte van 3 mm heeft en snijd rondjes uit van de gewenste grootte. Een waterglas heeft de perfecte maat.
  4. Prik de rondjes in met een vork, zodat er een klein gaatje in het rondje zit.
  5. Frituur ze in hete olie tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een keukenpapiertje om wat uit te lekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *