Recept

Spinnentaart (Gluten- en lactosevrije cheesecake)

Het is bijna Halloween en dan moet je vooral griezelig eten. Maak voor jouw griezelgezelschap met Digestive koekjes van Gullon deze gluten- en lactosevrije kokos cheesecake: De Spinnentaart!

 

Glutenvrije en lactosevrije cheesecake

Een gluten- en lactosevrije cheesecake?! Ik ging de uitdaging aan. Met voornamelijk producten gemaakt van kokos, creëerde ik een zeer smaakvolle glutenvrije cheesecake zonder lactose. Omdat het bijna Halloween is, maakte ik op de taart een spinnenweb. Een spinnentaart dus! Mijn gluten- en lactosevrije bezoek was erg enthousiast, maar ook voor niet-coeliaken smaakte de cheesecake erg goed. Ik ben dan ook erg tevreden over het resultaat. De taart is wel enorm machtig, een klein stukje is dus genoeg. 

 

Glutenvrij bij de toko!

Vrijwel alle ingrediënten voor deze cheesecake kocht ik bij de toko, behalve de Digestive koekjes van Gullon en citroensap. Agave siroop had ik al in huis. Gluten- en lactosevrije decoratiestiften waren nog een uitdaging! Gelukkig vond ik deze bij De Leukste Taarten Shop in Veenendaal. De nep spinnen komen van Action, deze zijn niet eetbaar en moet je dus niet vergeten er af te halen als je de taart gaat eten. I’m just saying ;).

 

lactosevrije cheesecake

 

HET RECEPT

glutenvrije en lactosevrije cheesecake

Spinnentaart (Gluten- en lactosevrije cheesecake)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten (8 à 10 personen)

  • 300 gram Digestive koekjes Gullon (2 pakken)
  • 150 gram kokosolie
  • 3 eetlepels citroensap
  • 650 ml kokosmelk
  • 6 gram agar agar
  • 2 eetlepels vanille extract
  • 5 eetlepels agave siroop
  • 1 pakje santen (kokosboter) (200 gram)

Extra ter decoratie

  • Gluten- en lactosevrij zwarte eetbare decoratiestift/ -gel  (merk: Wilton, te koop bij Taartenwinkel)
  • Nep spinnen (niet-eetbaar)

Werkwijze

Gebruik een springvorm van 18 of 20 cm doorsnede. Leg op de bodem bakpapier. Vermaal de Digestive koekjes in de keukenmachine. Verwarm de kokosolie in een pannetje. Voeg de vermalen koekjes toe aan de gesmolten kokosolie. Bedek de bodem en randen van de bakvorm met het koekmengsel, druk alles goed aan en zet de springvorm in de koelkast.

Doe de citroensap, kokosmelk, agar agar, vanille-extract en agavesiroop in een pannetje. Verwarm dit tot het goed warm is en omhoog komt. Zet het vuur uit. Snij de santen in stukjes en roer dit door het mengsel in het pannetje. Roer goed tot de santen helemaal is opgelost. Pak de springvorm uit de koelkast en giet het warme mengsel voorzichtig in de vorm. Dek af met folie en zet terug in de koelkast. Wacht minimaal 3 uur, het liefst een hele nacht tot de spinnentaart goed is opgesteven.

Tekenen met de decoratiestift/ gel een spinnenweb op de taart. Leg de spinnen er ter decoratie op.

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Een taart voor het hele jaar

Is het geen Halloween, dan kun je deze gluten- en lactosevrije cheesecake natuurlijk ook prima maken. Je kunt de taart eventueel bedekken met een extra topping zoals vers fruit of rode vruchtencompote. Een compote mix je met 2 gram agar agar zodat het wat stijver wordt. Dit voeg je toe nadat het kokosmengsel volledig is opgesteven. Wacht na het toevoegen van de extra topping, als dit agar agar bevat, weer zo’n drie uur tot dat dit is opgesteven.

 

Dit recept is geschreven door Harmke

Harmke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *