Recept

Vegan en glutenvrije speculaasjes van Foodbandits

Glutenvrije, vegan speculaasjes van Foodbandits. Wie heeft er wel zin in een speculaasje? Het recept is 100% glutenvrij en volledig vegan. Zelf heb ik altijd wel trek in speculaas. Zelfs als het hoogzomer is. Maar vooral rond deze tijd kun je bij ons in huis eigenlijk altijd wel een vorm van speculaas vinden. Ik leg het op mijn brood, doop het in mijn koffie en gebruik de kruimels als bodem voor een cheesecake dessert. Heerlijk toch. Ik zeg: Bakken maar!

 

Kennen jullie Foodbandits al? Op dit waanzinnig mooie foodblog delen Suus en Johan de allerlekkerste en meest pure glutenvrije en vegan recepten. Er zijn inmiddels ook al twee kookboeken uitgekomen en op instagram hebben ze ruim 35 duizend volgers. Ondanks alles zijn ze verder heel gewoon gebleven ๐Ÿ˜‰ย  en ik mocht dit lekkere recept gewoon met jullie delen.

 

HET RECEPT

Vegan en glutenvrije speculaasjes van Foodbandits

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediรซnten

  • 150 g rijstmeel
  • 100 g amandelmeel
  • 1 tl xanthaangom
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 80 g kokosolie
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • 70 ml amandelmelk
  • amandelschaafsel
  • evt. speculaasvorm en extra rijstmeel om mee te bestuiven

Aanwijzingen

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  2. Meng in een kom de rijstmeel, amandelmeel, xanthaangom, speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
  3. Smelt in een pan de kokosolie en voeg er vervolgens de suiker en plantaardige melk aan toe.
  4. Voeg de natte ingrediรซnten geleidelijk toe aan de meel-mix en kneed kort tot een soepel deeg.
  5. Pak het deeg dan in plastic en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  6. Haal het deeg uit de koelkast. Het is wat meer kruimelig vergeleken met regulier deeg maar je kunt het goed aan elkaar plakken. Mocht het deeg nog te nat zijn dan kun je er altijd wat rijstmeel aan toevoegen en ook als je te lang bezig bent met de speculaasplank dan kun je altijd het deeg weer even 10 minuten in de koelkast leggen. Het werkt daarna altijd een stuk makkelijker.
  7. Bestuif de speculaasplank met flink wat rijstmeel en druk een stuk deeg in de vorm. Maak eventueel de randjes voorzichtig los met een mes waarna je de zijkant van de plank tegen de tafel slaat en het speculaasje loskomt. Dit is heerlijk voor wat opgekropte woede over de wachtlijsten in de zorg.
  8. Strooi er wat amandelschaafsel overheen en bak de koekjes gaar in ongeveer 25 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je ze allemaal opeet.

PS. Mocht je geen speculaas plank hebben verdeel dan het deeg in kleine stukjes en rol het uit tot een koekje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *