Is amandelspijs glutenvrij? Hier lees je meer. Ben jij nét zo een zoetekauw als ik? Dan is de kans groot dat amandelspijs regelmatig op je radar verschijnt. Denk aan gevulde speculaas, kerststollen of heerlijke taarten. Vooral richting de decembermaand, zie je overal lekkers met amandelspijs voorbij komen… We vertellen je waar je op moet letten bij amandelspijs als het over gluten gaat.
Maar is amandelspijs glutenvrij?
Goed nieuws: in principe is amandelspijs helemaal glutenvrij! 🎉 Het is namelijk gemaakt van amandel, suiker en ei. Er komen geen gluten aan te pas dus, als het goed is tenminste. We leggen je uit wat amandelspijs precies is, hoe je het zelf maakt én waar je op moet letten als je glutenvrij eet.
Wat is amandelspijs eigenlijk?
Amandelspijs is een smeuïge pasta gemaakt van amandelmeel en suiker. Het wordt vaak aangevuld met een beetje citroenrasp en ei om het lekkerder en smeuïger te maken. Amandelen zijn van nature glutenvrij, net als suiker. Dus ja, de basis is helemaal safe als je niet tegen gluten kan.
Let toch op met amandelspijs en gluten
Maar let op: kant-en-klare amandelspijs uit de supermarkt is niet altijd glutenvrij. Sommige fabrikanten kunnen tarwezetmeel of andere ingrediënten toe die gluten kunnen bevatten. Dit maakt het extra belangrijk om altijd even het etiket te checken. Staat er een Crossed-Grain logo op? Of een glutenvrije vermelding? Dan zit je safe. Op de verpakking van sommige merken amandelspijs staat ook dat het sporen van gluten kan bevatten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de amandelspijs van Dr. Oetker.
Glutenvrije amandelspijs kopen
Er is ook genoeg glutenvrije amandelspijs is omloop met Crossed-Grain logo óf een glutenvrije vermelding op de verpakking. Bijvoorbeeld de amandelspijs van het Albert Heijn Huismerk. Deze is ook nog lactosevrij en veganistisch. Goede optie dus, als je niet tegen ei of melk kan.
Zelf glutenvrije amandelspijs maken
Je hoeft trouwens echt geen amandelspijs te kopen, hoor. Want je kan het ook heel eenvoudig zelf maken. Zo weet je precies wat erin gaat en heb je geen additieven. En? Het is natuurlijk ook nog eens veel lekkerder. We leggen kort uit hoe je dit maakt.
Voor het maken van 300 gram amandelspijs, gelijk aan één pakje kant-en-klaar dus, heb je nodig:
- 150 g amandelmeel
- 150 g poedersuiker
- een half ei
- Eventueel wat citroensap
Wil je meer amandelspijs maken? Verdubbel dan de hoeveelheid. Je gebruikt altijd evenveel amandelmeel als suiker, dus één op één. Meng en kneed de ingrediënten net zo lang tot je een mooi geheel hebt. Vervolgens doe je dit in vershoudfolie en laat je het minstens 8 uur opstijven in de koelkast. Easy, toch?
Inspiratie: wat kun je maken met glutenvrije amandelspijs?
Amandelspijs is een goede troef om je baksels meteen luxe en feestelijk te maken. We geven je wat ideeën over hoe je amandelspijs in de glutenvrije keuken kan inzetten. Klik op de afbeeldingen voor ons recept voor glutenvrije gevulde speculaas, een kerststol, glutenvrije kardemomrolls met amandelspijs, óf deze 3 ingrediënten spijs-koekjes.