Recept

Appel kardemom cakejes (glutenvrij!)

Kardemom en appel gaan perfect samen en dit is het ideale seizoen ervoor! Dus pumpkin-spice, move over! Je kan de combinatie appel-kardemom uitproberen met deze glutenvrije cakejes. De bodem smaakt naar hazelnotenspijs, omdat de basis hazelnotenmeel is. Een heerlijk herfstig cakeje. Bak je mee?

 

appel kardemom cakejes op tray

 

Glutenvrije kardemom-appel cakejes

Deze cakejes ruiken echt heerlijk als ze in de oven staan! De bodem is notig en lekker kruidig, en samen met de bovenlaag van in boter gebakken appelpartjes, vormen ze deze super lekkere glutenvrije cakejes. Ze zijn wel vullend, aan één cakeje heb je waarschijnlijk wel genoeg.

 

Hazelnotenmeel

Als je hazelnotenmeel koopt, check dan natuurlijk even of deze glutenvrij is. Mocht dit lastig te vinden zijn, dan kan je hazelnotenmeel ook heel makkelijk zelf maken! Mix hazelnoten kort in een blender, die je ongeveer halfvol doet met de noten. Mix niet te lang! Als het vet vrijkomt, krijg je hazelnotenpasta. Ook superlekker, maar niet wat je wilt voor dit recept. Mix dus kort, een seconde of 10. Het hoeft ook niet helemaal glad te zijn. Sommige stukjes zullen wat groter zijn dan andere, maar dit is niet erg.

 

Eventueel te vervangen door amandelmeel of chufameel

Heb je geen hazelnoten(meel) in huis? Je kan ook glutenvrije amandelmeel gebruiken. Als je niet tegen noten kan, is chufameel een optie. Dit is tijgernotenmeel, maar tijgernoten zijn eigenlijk dus helemaal geen noten!

 

De oven of airfryer?

De keuze is aan jou! De appel-kardemom cakejes kunnen ook prima in de airfryer gemaakt worden. In het recept staan beide opties. Want als je glutenvrij eet, ben je ook vast net als wij Airfryer-fan. De bakvorm die ik gebruik, past ook in de Airfryer. Super handig! Meer over airfryers en het glutenvrije dieet lees je in deze blog! 

 

Siliconen bakvorm met appel kardemom cakejes

 

Siliconen bakvorm

Voor dit recept kan je een siliconen bakvorm gebruiken. Ik vind dit fijn, omdat de cakejes er makkelijk uit loskomen. Je kan natuurlijk ook voor een andere bakvorm kiezen. Deze heb ik zelf gekocht. Hij past ook in de Airfryer, die ik ook veel gebruik. Multifunctioneel 🙂 Voor dit recept heb ik de hoeveelheden voor deze vorm aangehouden, dus 7 cakejes.

 

Appel-kardemom cakejes laten afkoelen

Het is misschien lastig, maar het is het beste om de cakejes even te laten rusten en afkoelen als ze uit de oven komen. Als ze wat kouder zijn, zullen ze ook wat steviger en krokanter worden. Geduld wordt beloond!

HET RECEPT

appel kardemom cakejes

Appel kardemom cakejes (glutenvrij!)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

*benodigdheden voor 7 appel-kardemom cakejes*
– Bereidingstijd 15 minuten, Baktijd 20 minuten

Ingrediënten

 • 1 appel
 • blokje roomboter om appel in te bakken
 • 0,5 tl kaneel
 • 60 gram zachte roomboter of plantaardige variant
 • 75 gram hazelnoot- of amandelmeel
 • 30 gram glutenvrije bloem of havermeel
 • 1 ei
 • 75 gram suiker
 • snufje zout
 • 0,5 theelepel kardemom
 • 0,5 theelepel speculaaskruiden (optioneel)
 • amandelschaafsel (optioneel)

Werkwijze

 1. Verwarm vast de oven op 200C. Snijd de appel in partjes of blokjes en bak deze met een flinke klont roomboter in een koekenpan voor 5 minuten. Voeg de kaneel toe aan de koekenpan.
 2. Meng in een ruime schaal de zachte boter met de suiker goed door elkaar. Vervolgens voeg je het ei toe. Hierna mag je de rest van de ingrediënten toevoegen.
 3. Verdeel het mengsel over de vormpjes. Vervolgens verdeel je hier de gebakken appelschijfjes op. Eventueel kan je ter garnering wat amandelschaafsel er op leggen.
 4. De cakejes mogen 20 minuten in de oven op 200C, of 12 minuten in de Airfryer op 175C. Laat ze nog even afkoelen en… geniet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *