Zoek
Recept

Kruidige appeltaart – glutenvrij met bakkersroom

Herfst schreeuwt om glutenvrije appeltaart! Appeltaart is zo een klassieker, hoewel iedereen het nét even anders maakt. Maak dit heerlijke recept en je hebt al de voorpret van de heerlijke geur uit je oven. De glutenvrije appeltaart is heerlijk door de laag bakkersroom direct op de bodem. Dit maakt hem smeuïg en romig, terwijl de bodem toch knapperig blijft. Lees snel verder!

 

Oma’s appeltaart glutenvrij maken

Als je aan appeltaart denkt, zie je misschien direct een ronde taart voor je met mooi gevlochten deegstroken. Maar appeltaart bestaat in veel meer soorten en maten! Ooit al eens een glutenvrije appelkruimeltaart gemaakt? Of heeft jouw oma een authentiek recept met de ‘ouderwetse’ smaak? Hoewel je denkt dat appeltaart echt Hollands is, bestaat er ook Deense appeltaart, Duitse appeltaart of Franse appeltaart. Ze zien er allemaal anders uit. En mét of zonder slagroom, het kan allemaal!

 

Appeltaart glutenvrij

Een echt lekkere glutenvrije appeltaart is niet het makkelijkste baksel. Vaak komt het voor dat de appeltaart eigenlijk te brokkelig of droog blijft. Jammer, want je wilt juist smeuïg! Gelukkig kan dit ook, je moet alleen weten welke tools je moet inzetten om een heerlijke glutenvrije appeltaart te maken.

 

Glutenvrij met bakkersroom

In dit recept is aan de appeltaart een heerlijke laag bakkersroom toegevoegd. Dit maakt de appeltaart lekker romig en zorgt voor een mooie verbinding met de bodem. Zo is deze precies goed en voorkomt dit dat de appeltaart te droog wordt. Heb je al eerder bakkersroom zelf gemaakt? Don’t worry! Volg de stappen gewoon nauwkeurig op en dit lukt jou! Het is niet moeilijk en voor je het weet heb je straks een geurige, warme appeltaart op tafel. Helemaal glutenvrij en lekker romig! De bodem blijft knapperig door een beetje paneelmeel. Meer info hierover vind je in het recept zelf.

 

Homemade bakkersroom

Oké, mocht je er nou echt geen zin in hebben om zelf de bakkersroom te maken, dan mag je best een zakje custard gebruiken. Check natuurlijk wel even of deze glutenvrij is! Soms worden gluten ingezet als bindmiddel namelijk. Toch willen we je aanmoedigen om eens zelf in de keuken te duiken en de bakkersroom zelf te maken! Veel lekkerder en helemaal homemade. En natuurlijk helemaal glutenvrij.

 

 

HET RECEPT

glutenvrije appeltaart

Kruidige appeltaart – glutenvrij met bakkersroom

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

*Dit recept is gemaakt voor een springvorm van 20 cm*

Ingrediënten

De bakkersroom

  • 250ml melk
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 tl vanille extract
  • 30 gram fijne suiker
  • 15 gram glutenvrije bloem

Bereidingswijze

  1. Klop eerst de 2 eierdooiers goed op, voeg de suiker en de vanille toe en stop pas met kloppen als je een luchtige massa hebt.
  2. Zet de melk op het vuur en laat deze heel even op laag vuur koken. Voeg de melk nu langzaam aan je mengsel toe en blijf kloppen.
  3. Giet deze nu terug in je pan en voeg ook de 15 gram aan glutenvrije bloem toe.  Kook je room al roerende nog zo’n vijf minuten door en zie hoe deze langzaam eens steeds vastere structuur krijgt. Goed blijven roeren want je wilt geen klontjes. Giet over in een kom en dek af met wat folie. Laat je bakkersroom afkoelen.

 

Ingrediënten

De vulling

  • 5 a 6 appels geschild en in plakjes
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 el rietsuiker

Het deeg.

  • 300 gram glutenvrij bloem
  • 130 gram fijne suiker
  • 175 gram ongezouten roomboter of een plantaardige variant
  • 1 ei
  • de geraspte schil van een onbespoten citroen, ongeveer 1 tl
  • snufje zout
  • * 2 el glutenvrij paneermeel of maizena. Apart houden!

Bereidingswijze

  1. Snijd je boter als deze nog koud is in kleine stukjes, doe alle ingrediënten in een grote kom en verkruimel de boter door de bloem en de rest heen. Je gaat dus nog niet kneden.
    Eerst mengen we alles even.
  2. Nu ga je pas kneden! Kneed net zo lang tot je een mooie bol hebt, dek deze af met wat folie en leg even weg in de koelkast. De boter wordt dan weer koud. Dan is het straks gemakkelijker om deze uit te rollen en te bewerken.
  3. Verwarm je oven alvast voor op 180 graden.
  4. Pak nu het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 stukken, 1 grote bol voor de bodem en de rest voor de zijkanten. De bol rol je simpelweg uit tot je de maat van je bodem hebt. Die leg je voorzichtig in je springvorm.
  5. De twee kleinere stukken rol je tot twee slangen met ieder de halve omtrek van je springvorm. Je drukt ze vervolgens voorzichtig tegen de randen aan en voor een extra fijne afwerking gebruik je een vork om kleine oneffenheden weg te werken. Maak de rand zo dik of dun als je zelf wilt. Een mooie vlecht is ook leuk. Of gebruik je vork om een mooie decoratieve rand te maken.
  6. Meng de appelpartjes met de suiker en de kruiden.
  7. Strooi nu een beetje glutenvrij paneermeel of maizena over je bodem. Dit zorgt ervoor dat de room niet direct in je deeg trekt tijdens het bakken en zo blijft je bodem lekker knapperig. Dan schep je de bakkersroom in je taart en daarover heen leg je voorzichtig je appels. Druk de appelpartjes voorzichtig een beetje aan.
  8. Bak je taart voor ongeveer een uurtje op 180 graden net onder het midden. Kijk na een half uur of je bovenkant niet te bruin is geworden. Zo ja, dek deze dan af met wat aluminiumfolie.
  9. Laat de taart na het bakken even afkoelen voordat je deze weer uit de springvorm haalt. Als je kan wachten…

Bewaaradvies

Als je appeltaart te groot is en je liever wat wil bewaren voor later, kan je stukjes invriezen. Snijd ze dan eerst in stukjes van de gewenste grootte. Je kan de appeltaart ook een paar dagen in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. Warm maken kan perfect met je glutenvrije airfryer! 5 minuten op 180 graden en de binnenkant was al helemaal goed warm geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *