Zoeken
Recept

Ultieme glutenvrije kaasbroodjes: Pao de Queijo!

Pao de Queijo is het typische Braziliaanse kaasbroodje. Super zacht en smeuïg van binnen en knapperig van buiten. En ze worden van tapioca gemaakt, dus zijn glutenvrij! Fijn, een recept sowieso al glutenvrij is! Niet alles hoeft aangepast te worden om glutenvrij te zijn gelukkig. Maak je deze heerlijke Pao de queijo met ons? 

 

PAO DE QUEIJO: PERFECTE GLUTENVRIJE KAASBROODJES

De broodjes zijn heerlijk cheesy. Als je van kaas houdt en glutenvrij moet eten, is dit echt een recept om uit te proberen. Het krijgt een heerlijk luchtige en elastische structuur door de kaas. En de korst is heerlijk krokant. Ook perfect te bereiden met je airfryer.

 

TAPIOCAMEEL

Tapioca is makkelijk om mee te werken, als je de eigenschappen kent van dit meel. De eerste keer dat je met pure tapioca zal werken, zal je niet snel vergeten! Het is een zetmeel, dus het wordt plakkerig en blijft behoorlijk tussen je vingers zitten!! Ook is het een klusje om het goed schoon te maken als je geknoeid hebt 🙂 Een tijdje terug gaven we je veel informatie over tapiocameel. Je kan tapiocameel kopen bij grotere supermarkten of van Peak’s of een biologische variant van Joannusmolen. Als er op de verpakking staat ’tapiocazetmeel’, kan je deze ook kopen. Dit is namelijk dus hetzelfde. Tip om te werken met tapiocameel: doe een klein beetje olie op je handen als de balletjes van de pao de queijo gaat vormen. Zo blijft het beslag niet aan je handen plakken.

 

BRAZILIAANS STREETFOOD

In Brazilië kan je deze broodjes overal kopen, bijvoorbeeld langs de weg. Het is een hartige, vullende snack. In Brazilië worden de broodjes gemaakt met belegen Minas kaas. Dat hebben we niet in Nederland, maar ik heb wel gekozen voor belegen kaas in dit recept. Het is lekker als er een uitgesproken, hartige kaassmaak aan de broodjes zit. Natuurlijk kan je het ook met een andere kaassoort proberen, maar met belegen of oud-belegen kaas, zit je sowieso goed!

Als het goed is, zijn de kaasbroodjes heerlijk cheesy vanbinnen. Als je de broodjes eet, terwijl ze nog een beetje warm zijn, is de kaas natuurlijk nog zacht. Door de kaas, krijgt het brood een beetje een structuur alsof er gluten in zouden zitten. Het wordt elastisch. Dat is wat deze Pao de Queijo zo speciaal maakt.

 

FILMPJE: ZO MAAK JE PAO DE QUEIJO

Hier zie je een filmpje dat laat zien hoe de pao de queijo eruit dienen te zien. Dan zie je ook meteen wat we met cheesy en elastisch bedoelen. Veel kook- en bakplezier!

 

 

Tips en bewaren

Als je de balletjes van de pao de queijo gaat vormen, zorg dan dat je wat olie op je handen hebt. Op deze manier blijft het beslag niet zo aan je handen plakken. Dat scheelt een hoop troep 🙂

 

Het beslag kan je makkelijk invriezen. Maak alvast balletjes en zorg dat ze niet te veel tegen elkaar aan geplakt zitten. Vervolgens vries je ze in. Je hoeft ze alleen nog af te bakken en dan heb je heerlijke homemade pao de queijo!

HET RECEPT

Ultieme glutenvrije kaasbroodjes: Pao de Queijo!

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

INGREDIËNTEN

  • 500 gram tapiocameel
  • 200 gram belegen geraspte kaas (of meerdere soorten gemixt naar keuze)
  • 2 eieren
  • 25 ml olie
  • 225 ml melk
  • 1 tl zout

WERKWIJZE

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de melk, olie en zout in een pan en warm deze op tot het kookt.
  3. In een grote kom doe je alle tapiocameel. Giet hier het hete mengsel overheen en mix het goed door elkaar in de keukenmachine. Het kan ook met je handen, maar… Het wordt een plakkerige structuur, schrik hier niet van! Dit hoort bij tapioca 🙂 Als je voor kneden met de hand kiest, zorg er dan voor dat je al je spullen binnen handbereik hebt. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en blijf mixen.
  4. Voeg nu de geraspte kaas toe, één voor één in drie gelijke delen. Omdat het beslag nog warm is, zal de kaas door het beslag heen smelten en mengen.
  5. Het deeg is goed als het zacht en plakkerig is. Lijkt het je wat te vloeibaar? Voeg dan  gewoon wat extra tapiocameel toe.
  6. Zet een klein bakje met water klaar om je handen mee vochtig te maken. Maak nu kleine, ronde bolletjes van het deeg, met natte handen. Zo plakt het niet en kan je heel makkelijk de balletjes maken. Tijdens het bakken nemen ze nog wat toe in formaat, houd hier rekening mee.
  7. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met wat ruimte tussen de bolletjes. Nu mag de oven het werk doen! Kijk na 15 minuten of ze al goudbruin en knapperig zijn, zo niet, bak ze nog een paar minuten langer. Ik zette ze hierna nog 5 minuten op grillstand, zodat ze mooi goudbruin werden. Ze zullen wat bleker blijven dan baksels met andere meelsoorten.
  8. Vers afgebakken zijn is een Pao de Queijo het lekkerst. Je kan ze ook invriezen en nog even oppiepen in de airfryer op een later moment!
Heb jij wel eens de Pao de Queijo gemaakt? Laat dan weten wat je ervan vindt door een reactie onderaan dit recept!
glutenvrije kaasbroodjes

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *