Recept

Glutenvrije speculaasbrokken

Hij komt, hij komt, de lieve goed Sint. Zaterdag is de beste man weer in ons land en als voorproefje, maakte ik glutenvrije speculaasbrokken. 

 

Zelfs als de sint nog niet in het land was, sloegen mijn moeder en ik al aan het glutenvrij bakken. We maakten pepernoten, gevulde speculaas en speculaasjes, ik ben er zo dol op. Met veel plezier zet ik deze traditie voort, de geur van speculaaskruiden vind ik één van de lekkerste om in huis te ruiken. Ik maakte daarom speculaasbrokken, geïnspireerd door Jeandrine, dit is het recept.

HET RECEPT

glutenvrije speculaasbrokken sinterklaasrecepten

Glutenvrije speculaasbrokken

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

  • 100 gram mix C van Schär
  • 2 gram bakpoeder
  • Snuf zout
  • 5 gram speculaaskruiden
  • Halve eetlepel fiberhusk
  • 60 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 75 gram roomboter uit de koelkast
  • 5 gram melk
  • 1 ei
  • Zo’n 30 garneer amandelen

Instructies

  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
  • Snij de roomboter in kleine stukjes en voeg dit toe aan het meelmengsel.
  • Roer het ei los. Giet de melk en 2 eetlepels van het ei bij het meelmengsel en kneed een soepele deegbal. Zorg dat er geen scheurtjes in het deeg zitten. Neem een flink stuk plasticfolie en leg de deegbal ertussen.
  • Rol met een deegroller over het folie tot het deeg een halve centimeter dik is, vouw het plastic dan helemaal dicht. Leg het deeg op een bord en zet dit een half uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven  op 170 graden (boven en onder). Leg de deegplak (zonder plastic) op bakpapier op een bakplaat en druk de amandelen er in. Pak een bakkwastje en bestrijk het deeg met ei.
  • Zet de bakplaat 35 à 40 minuten in de oven. Laat de speculaas afkoelen en breek in brokken.

Opmerking: Je kunt eventueel ook koek- en speculaaskruiden gebruiken, deze wordt vaak in de supermarkt verkocht. Speculaaskruiden koop je bij speciaalzaken en online.

 

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

glutenvrije speculaasbrokken klaar voor de oven!

Klaar om in de oven te gaan.

 

Eet smakelijk!

 

Heb jij al wel eens glutenvrije speculaasbrokken gemaakt?
Meer glutenvrije sinterklaaslekkernijen? Die vind je hier! 

 

Dit recept is geschreven door Harmke

Harmke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *