Search
Recept

Glutenvrije discard pannenkoeken

Maak discard pannenkoeken met dit recept! Met een zuurdesemstarter op je aanrechtblad, komt extra creativiteit naar boven! Behalve glutenvrije zuurdesem broden bakken, kan je heel veel meer met je starter! Je kan bijvoorbeeld deze super makkelijke discard pannenkoeken maken. We leggen je eerst even kort uit wat discard is.

 

Zuurdesem Discard

Het ‘discard’ van zuurdesem is het deel van de zuurdesemstarter wat je normaliter weg zou gooien als je je starter gaat voeden. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de verhouding tussen de starter en het nieuwe bloem en water te behouden, zodat de zuurdesem actief en gezond is en blijft. Maar in plaats van dit weg te gooien, kan je er heel veel mee doen! Bijvoorbeeld crackers maken, het verwerken in andere baksels of discard pannenkoeken maken!

 

Glutenvrije zuurdesem starter

Ja, ook in de glutenvrije wereld is zuurdesem dus echt super hip! Marike Bol heeft een makkelijke instructie om een starter te maken. Je kan verschillende glutenvrije melen hiervoor gebruiken. Je zal merken dat ze allemaal nét wat andere eigenschappen hebben, dus kijk wat voor jou werkt. Havermeel, rijstmeel of sorghummeel zijn bijvoorbeeld goede opties. Kies voor volkorenmeel en gebruik in ieder geval geen zetmelen.

 

Het discard gebruiken!

Zoals hierboven al genoemd, is het zonde om steeds een groot deel weg te moeten gooien van je zuurdesemstarter. Glutenvrije melen zijn immers best kostbaar! Je kan de discard gebruiken als het lichtzuur en yoghurtachtig ruikt. Mocht er een rare geur aan hangen, gebruik het dan niet! Maar beschouw je starter niet meteen als afgeschreven. Even een goede voedingsroutine en wie weet pep je ‘m weer op 🙂

Je kan ook je glutenvrije zuurdesem discard afgesloten in de koelkast bewaren als je wel je starter hebt gevoed, maar nog geen tijd hebt om direct een recept te maken met het discard.

 

Glutenvrije discard pannenkoeken

Dit is zó makkelijk om te maken! Misschien ken je de bananenpannenkoekjes wel of maak je het zelf wel eens. Ook in dit recept gebruik je banaan en ei. Je voegt er wat van het zuurdesem discard aan toe, om de pannenkoekjes een heerlijke smaak en textuur te geven. Maak de pannenkoeken niet te groot! Zo kan je ze makkelijker draaien en vallen ze minder snel uit elkaar. Je kan er op deze manier ook meer tegelijk bakken in je koekenpan. Ideaal!

 

Variatie?

Deze discard pannenkoeken zijn van zichzelf al heel rijk aan smaak, en zoet door de banaan. Je zou een beetje kaneel kunnen toevoegen en je bord met pannenkoekjes kunnen aftoppen met wat Griekse yoghurt en honing, blauwe bessen of ander fruit. Heerlijk!

Kijk hier voor meer opties op glutenvrij te ontbijten zonder brood! 

 

 

HET RECEPT

Glutenvrije discard pannenkoeken

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 30 gram glutenvrije discard
  • (optioneel: kaneel of vanille-extract)

Je kan deze ingrediënten makkelijk verdubbelen als je meer pannenkoekjes wil maken. Deze hoeveelheid is genoeg voor 1 à 2 personen.

 

Instructies

Prak de banaan, en meng deze met het ei en de discard tot een glad beslag. Je kan ook kort hiervoor een staafmixer gebruiken. Niet te lang mixen, anders krijg je veel belletjes in je beslag.

Verwarm een blokje roomboter of olie in een hete koekenpan.

Het is handig de pannenkoekjes wat kleiner te maken, zodat je ze lekker makkelijk kan draaien in de pan. Schep met een lepel kleine beetjes beslag in de koekenpan met wat ruimte ertussen. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *