4 Glutenvrije beginnersfouten – en hoe je ze voorkomt!

Net begonnen met een glutenvrij dieet? Dan benย  je er waarschijnlijk al achter dat het een stuk meer inhoudt dan je vooraf misschien zou denken. Vooral in het begin is het zoeken, uitproberen en… soms ook een foutje maken. Gelukkig kan je zulke ‘beginnersfouten’ voorkomen als je weet waar je op moet letten. We zetten er een paar op een rij die we vaak tegenkomen, plus handige tips om direct toe te passen!

 

Verwachten dat een product wel glutenvrij zou zijn

Veel mensen denken dat een product dat van nature geen gluten bevat, automatisch glutenvrij is. Helaas is dit niet altijd het geval. Een product kan namelijk wel sporen van gluten bevatten door kruisbesmetting tijdens de productie. Denk bijvoorbeeld aan rijstwafels, notenmixen of havermout.

Gluten duiken om de meest onverwachte plekken op! Zo bevatten bouillonblokjes, chocola of thee regelmatig gluten. Ook kan receptuur wel eens veranderen. Eens glutenvrij is niet altijd glutenvrij. Hier vind je een blog met producten met onverwachte gluten. Kende jij ze al allemaal?

 

Kruisbesmetting in de keuken vergeten

Op veel plekken in gedeelde keukens ligt kruisbesmetting op de loer. Als je jouw glutenvrije boterhammetje in een broodrooster doet vol met glutenkruimels, kan je ervan uitgaan dat jouw boterham niet meer zo glutenvrij is als je zou willen. Zo geldt het ook voor snijplanken en een pakje roomboter waar een ‘glutenmes’ mee gesmeerd heeft. Ook kan je beter een aparte theedoek gebruiken.

Zorg voor een aparte snijplank, eigen beleg, schone pannen en een aparte broodrooster. Of gebruik Toastabags om eventuele besmetting te voorkomen. Wij vinden een glutenvrije airfryer ook echt een uitkomst. Voor thuis รฉn op vakantie of zelfs op visite. Neem het heft in eigen handen, letterlijk en figuurlijk ๐Ÿ™‚

 

Je omgeving niet voldoende inlichten

Dit is een lastige… Je wilt niemand te veel tot last zijn. Je hoeft ook niet iedereen om je heen een glutenvrije expert te maken, maar een beetje bewustwording help enorm. Als iemand anders voor jou wil koken, moet deze persoon heel goed op de hoogte zijn van jouw dieet en alles wat hierbij komt kijken. Je kan ook afstemmen dat je liever zelf wat meeneemt. Dat voorkomt onprettige situaties. Het is heel ongemakkelijk als iemand speciaal iets voor jou gemaakt heeft, met de veronderstelling dat je het wel ‘mag eten’, terwijl dit toch een groot risico op sporen van gluten heeft. En jij dus nee moet zeggen. Pijnlijk!

Onze tip: praat van tevoren over hoe je het met eten afstemt als je op visite gaat. Probeer door te vragen als iemand iets glutenvrij voor jou wil maken. Voel je niet te veel! Als jouw omgeving begrijpt hoe belangrijk het is om strikt glutenvrij te moeten eten, snappen ze waarom je zo voorzichtig bent.

 

Alles willen vervangen door glutenvrije varianten

Het klinkt misschien logisch: alles mรฉt gluten eruit, alles glutenvrij erin! Maar vaak leidt dit tot teleurstellingen. Veel glutenvrije producten hebben een andere smaak en structuur dan je gewend bent. Vooral met brood kan dit een uitdaging zijn. Je was misschien gewend om twee keer per dag brood te eten. Verbaas je er niet over dat de meeste mede-glutenvrije eters dit niet doen. Ten eerste omdat lekker glutenvrij brood heel lastig te verkrijgen is. (Het bestaat wel!) Ten tweede omdat het heel beperkend werkt om alles letterlijk te vervangen. Probeer open te staan voor andere opties. We helpen je er graag bij!

 

croissant Craft

 

Tot slot – Wees lief voor jezelf!

Laat je niet meteen uit het veld slaan als je een glutenfout hebt gemaakt. Het kan de beste overkomen! En gebeurd is gebeurd, je kan het niet meer terugdraaien achteraf. Dat kan heel frustrerend zijn. Misschien voel je je boos, verdrietig of bang – Krijg je nu buikpijn? Ook hier schreven wij eerder een blog over.ย  Wees vooral lief voor jezelf, en leer ervan.

 

Heb jij wel eens een glutenfout gemaakt?ย 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *